ΥΠΕΞ Κύπρου: «Η Τουρκία να σεβαστεί τις ελάχιστες βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Διεθνές Δίκαιο»

0
10

«Η λογική μας δεν είναι αντιτουρκική αλλά η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις ελάχιστες βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας ή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου ή η τελική απόφαση για την επιλογή, η οποία θα ακολουθηθεί είναι άμεσα συνυφασμένη και με άλλα δεδομένα, πέραν των πολιτικών, όπως οικονομικά, τεχνικά κ.ο.κ.

Εμείς ως κυβερνήσεις στην περιοχή εργαζόμαστε και αξιοποιούμε όλα τα πιθανά σενάρια, θα πρέπει να τα μελετήσουμε και στο τέλος της ημέρας θα έρθει η ίδια η αγορά να επιλέξει, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και πολιτικά δεδομένα, τα οποία δε μπορούν να παραγνωριστούν, ποια είναι η καλύτερη επιλογή».

«Δεν αποκλείουμε την Τουρκία και ούτε κινούμαστε σε μια αντιτουρκική λογική.

Αντίθετα θα θέλαμε την Τουρκία να είναι μέρος αυτών των εξελίξεων των συνεργασιών που αναπτύσσονται στην περιοχή, που ναι μεν ξεκίνησαν με την ενέργεια αλλά έχουν επεκταθεί σε πολλά άλλα θέματα.

Όμως, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις ελάχιστες βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας ή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Ερωτηθείς σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχεδιασμοί με την Ελλάδα για την υπογραφή ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ απαντά: «Έχουμε πει κατ’ επανάληψη για αυτό το θέμα ότι όταν πρέπει να μιλήσουμε δημόσια για αυτό το θέμα και όταν θα υπάρχει κάτι το οποίο θα πρέπει να ανακοινωθεί δημοσίως, να είσαστε σίγουρη ότι θα το κάνουμε».


«Έχουμε μια εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας

Αναμένουμε, αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία, τον Γενικό Γραμματέα να εκδηλώσει την πρωτοβουλία του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά με μοναδικό στόχο τη θετική κατάληξη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η Τουρκία τοποθετείται θετικά στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης 5+1, ως προπαρασκευαστική συνάντηση, για επανέναρξη των συνομιλιών. Απαντώντας θετικά σε αυτή την πρόταση ή για να το θέσω καλύτερα σε αυτό το ενδεχόμενο, η Τουρκία θέτει δύο προϋποθέσεις:

Η πρώτη είναι ότι όλες οι επιλογές πρέπει να είναι στο τραπέζι, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο και δεύτερον ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δηλαδή όχι από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Πέραν αυτών, μιλάμε για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Αναμένουμε μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του ΓΓ.

Ο ίδιος θα αποφασίσει πώς θα την εκδηλώσει, καλώντας για παράδειγμα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ή στέλνοντας την κα Λουτ ή μέσω παρέμβασης οποιυδήποτε άλλου. Εναπόκειται στον ίδιο τον ΓΓ.

Εχει τη βούληση να το πράξει και αυτό είναι το σημαντικό, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Ο ίδιος ο ΓΓ μιλάει για την ανάγκη ύπαρξης ενός κατάλληλου περιβάλλοντος μέσα στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο στόχος δεν είναι έναρξη των διαπραγματεύσεων για χάρη των διαπραγματεύσεων.

Είναι επανέναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα και ένα περιβάλλον το οποίο θα σπρώχνει θετικά ή θα επηρεάσει θετικά τον διάλογο.

Άρα, σε ό,τι αφορά μια προπαρασκευαστικού τύπου συνάντηση όπου θα ανακοινωθεί η επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, θεωρούμε ότι θα ήταν καλό να συνοδευτεί και από μια συμφωνία συναντίληψης ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την ανάγκη ύπαρξης αυτού του κατάλληλου περιβάλλοντος το οποίο θα σπρώχνει θετικά και θα βοηθά τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Καταλήγοντας ο κος Χριστοδουλίδης δεν αποκλείει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η αν δεν επιθυμούν να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here