spot_img
8.3 C
London
ΑρχικήΤην τούρκικη προκλητικότητα θα θέσει επί τάπητος στις Βρυξέλλες ο...

Την τούρκικη προκλητικότητα θα θέσει επί τάπητος στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης

Στο…τερέν των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σηκώνουν σήμερα την αυλαία τους, μεταφέρεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει ενημερώσει ήδη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα θέσει επί τάπητος τα νέα κύματα της τουρκικής παραβατικότητας, με κομβικό ζητούμενο να σταλούν στη γείτονα και την ηγεσία της ηχηρά μηνύματα για το…μαστίγιο των κυρώσεων.

Σύμμαχος στο πλευρό των ελληνικών επιδιώξεων είναι η αμηχανία που έχει προκαλέσει στους κόλπους των Βρυξελλών η κλιμάκωση των κινήσεων της Τουρκίας, με την Αθήνα να εμβαθύνει τις συμμαχίες της, προτρέποντας τους εταίρους να αναλάβουν δράση ενάντια σε μία χώρα που γυρίζει επανειλημμένα την πλάτη της στα καλέσματα του διαλόγου και της συνέχειας και συνέπειας στην αποκλιμάκωση.

Τη στιγμή που η Τουρκία πυροδοτεί το κλίμα στην περιοχή, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως το μόνο που καταφέρνει είναι να απομονώνεται διεθνώς, καθώς μεγάλες πρωτεύουσες αποδοκιμάζουν με σκληρή γλώσσα τις ενέργειές της. “Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

H ελληνική κυβέρνηση προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την προμελετημένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δε μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δε θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια”, τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.

Παράγοντες της κυβέρνησης υπενθυμίζουν πως η χώρα μας έχει πετύχει στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαφή αναφορά ότι νέες προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας θα έχουν συνέπειες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Στα ίδια συμπεράσματα, σημειώνουν, αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο να αναθεωρήσει τη συμπεριφορά της, καθώς τότε θα υπάρξει συνολική αξιολόγηση της στάσης της.

Στενός ο “κορσές” που φόρεσε η Ευρώπη στην Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο ραντεβού των ηγετών, με στόχο οι Βρυξέλλες να τοποθετηθούν με συγκεκριμένη γλώσσα και να ξεκαθαρίσουν τα επόμενα βήματα της Ένωσης έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας.

“Ο…κορσές που φορέθηκε στην Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται ότι της πέφτει πολύ στενός.

Και κάνει ό,τι μπορεί με διάφορες ενέργειες, προκειμένου να ξεφύγει από αυτόν. Παρά τις προκλητικές ενέργειες συνεχίζουν να μιλούν δημόσια για την ανάγκη διερευνητικών επαφών. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών έχει καθοριστεί.

Αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Οπότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για την Τουρκία, εάν εννοεί αυτά που λέει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές…

Είναι κατανοητή η  ανάγκη στο εσωτερικό τους να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή να θέλουν για άλλους γεωπολιτικούς λόγους να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.  

Αλλά, εάν εννοούν ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι κατάλληλο, για να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες, ας έρθουν”, τόνισε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. “Δε μπορεί να είναι εκεί ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος όταν θέλουν υποτίθεται -σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα- να διευθετήσουμε αυτήν τη διαφορά και να ορίσουμε ποια είναι τα όρια των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν μπορεί να προκαταλάβεις τη συζήτηση για την οποία υποτίθεται ότι θα καθίσεις στο τραπέζι στέλνοντας εκεί ερευνητικά σκάφη να κάνουν έρευνες. Είναι παράνομο και δεν έχει καμία λογική”, πρόσθεσε.

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, αυτό που καθίσταται σαφές σε όλο και περισσότερους εταίρους και συμμάχους είναι ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος στην περιοχή, λόγω των αμερικανικών εκλογών, διακινδυνεύοντας, ωστόσο, για πολλοστή φορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η κλιμάκωση της επιθετικότητάς της ενέχει κινδύνους νέας έντασης και ατυχήματος. 

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα