Το μεσημέρι η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής

0
11

Στο τελευταίο «κεφάλαιό» της μπαίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ξεκινά εκ νέου η συνεδρίαση του δικαστηρίου, όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση για τις ποινές στους καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι ουσιαστικά το προτελευταίο βήμα της διαδικασίας, καθώς στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συγχώνευση των ποινών για όσους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν για περισσότερα από ένα αδικήματα. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες και έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή συνεδρίαση θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν απευθείας στην φυλακή.

Η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε ισόβια για τον Γιώργο Ρουπακιά που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και στους στενούς του συνεργούς 6 έως 8 έτη.

Η εισαγγελική πρόταση κινήθηκε προς τις αυστηρότερες ποινές που προβλέπει ο νόμος για τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και πρότεινε κάθειρξη 13 ετών για τους Νικόλαο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Γιάννη Λαγό και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης 7 χρόνων για τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ενώ για εκείνους που το δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, τέσσερις συνολικά, Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη και Νικόλαο Μίχο, η εισαγγελική πρόταση ήταν κάθειρξη 5 χρόνια.

Κάθειρξη 8 ετών πρότεινε για τους Αγγο Ιωάννη, Καζαντζόγλου Ιωάννη, Καλαρίτη Ελπιδοφόρο, Κομιανό Ιωάννη, Κορκοβίλη Κωνσταντίνο, Μιχάλαρο Αναστάσιο, Πατέλη Γεώργιο, Σταμπέλο Γεώργιο,Τσορβά Αθανάσιο. Επίσης, κάθειρξη 6 ετών για τους Δήμου Γεώργιο (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), Σκάλκο Γεώργιο (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), Χρυσαφίτη Αριστοτέλη (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας).

Πρότεινε 7 χρόνια στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για ένταξη (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης).

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του δικαστηρίου, η ΕΛ.ΑΣ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να λάβει δράση για την σύλληψη των κατηγορούμενων που θα πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές άμεσα. Αυτό αφορά όσους το δικαστήριο αποφασίσει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή. Οσον αφορά την τελική απόφαση για τα σωφρονιστικά ιδρύματα στα οποία θα οδηγηθούν, αυτήν την έχει ο εισαγγελέας εκτελέσεων ποινών

Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Γιώργος Ρουπακιάς, που καταδικάστηκε σε ισόβια για την δολοφονία του Π. Φύσσα, αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές είτε του Μαλανδρινού, είτε των Τρικάλων, της Δομοκού ή της Πάτρας.

Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και ορισμένα «μέλη» του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, αναμένεται να οδηγηθούν στην Γ’ πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού, χωρίς να έχουν επαφές ο ένας με τον άλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα οδηγηθούν σε φυλακές με καταδικασμένους για σεξουαλικά αδικήματα, σε αγροτικές ή σε φυλακές στις οποίες οι κρατούμενοι στους θαλάμους φτάνουν ακόμη και τους 40. Ανάλογα με τυχόν αντιδράσεις μέσα στις φυλακές από συγκρατούμενούς τους, θα εξεταστεί το ζήτημα της έκτακτης μεταγωγής σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.

Αυτά, την ώρα που ο Γιάννης Λαγός, θα μάθει την απόφαση από τις… Βρυξέλλες, όπου χθες ταξίδεψε ανενόχλητος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ευρωβουλευτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here