spot_img
7.9 C
London
ΑρχικήΝ.Δένδιας: «Προέχει η έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία – Η Ελλάδα...

Ν.Δένδιας: «Προέχει η έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία – Η Ελλάδα είναι έτοιμη»

Την διάθεση της Ελλάδας για ένα νέο γύρο διαπγραγματεύσεων, επανέλαβε για άλλη μία φορά ο υπουργός Εξωτρικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνέντευξη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το τονίζοντας ωστόσο ότι η προσωρινή διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει μόνιμη.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει στο σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016.

Κύριε υπουργέ, μετά το πρώτο βήμα της απόσυρσης του Oruc Reis διακρίνετε ότι υπάρχει συνέπεια και συνέχεια από πλευράς Τουρκίας στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα υποδέχθηκε ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση την απόσυρση του Oruc Reis.

Δηλώσαμε όμως ότι περιμένουμε να δούμε αν η διαφαινόμενη αυτή αποκλιμάκωση θα έχει συνέχεια και συνέπεια. Η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία ούτε μονοδιάστατη. Πρέπει να είναι γενική και διαρκής.

Μένει να φανεί αν η προσωρινή διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει μόνιμη.

Ωστόσο, η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, αλλά και οι NAVTEX που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο.

Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς. Αυτό είναι το μόνο σαφές και ξεκάθαρο κριτήριο, τόσο για εμάς όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η χώρα μας δηλώνει ανά πάσα στιγμή έτοιμη, για τις διερευνητικές επαφές. Γιατί δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ημερομηνία έναρξης; Είμαστε κοντά στην ανακοίνωσή της; Ποια είναι η ατζέντα και ποια η απάντηση της χώρας μας εάν η Τουρκία επιχειρήσει να θέσει ζητήματα διεύρυνσής της;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και τάσσεται πάντοτε υπέρ του διαλόγου. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το παράθυρο διαλόγου με την Τουρκία είναι ανοιχτό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν παράνομες ενέργειες εκ μέρους της. Έχουμε δηλώσει ότι προσβλέπουμε στην έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ο επόμενος γύρος θα γίνει στην Τουρκία που θα πρέπει να προτείνει και ημερομηνίες.

Βέβαια, έχουμε καταστήσει εξίσου σαφές ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει στο σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016. Δηλαδή επί της μοναδικής μας διαφοράς: της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Τούτο εξάλλου καταγράφηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που σε ένα επίσημο έγγραφο της Ε.Ε., το οποίο προέκυψε από την πλήρη ομοφωνία των 27 ηγετών, αναφέρεται με τόσο κατηγορηματικό τρόπο στο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών. Το ότι η Τουρκία επιχειρεί να εισαγάγει και άλλα θέματα δεν αλλάζει αυτή την πραγματικότητα.

Έχουν διαμορφωθεί κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει και κανονική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως γνωρίζετε συναντήθηκα εκτός προγράμματος και συνομίλησα για λίγα λεπτά με τον Τούρκο ομόλογο μου την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, καθώς συμμετείχαμε αμφότεροι στο Forum που διοργανώνει κάθε χρόνο η Σλοβακία.

Για να υπάρξει διμερής συνάντηση όπου θα συνομιλήσουμε εκτενέστερα στη βάση μίας ημερήσιας διάταξης θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα κάποια βήματα. Αυτή τη στιγμή προέχει η έναρξη των διερευνητικών και άλλων υπηρεσιακών επαφών, για τις οποίες η Ελλάδα είναι έτοιμη.

Δεν αποκλείω βέβαια και νέα συνάντηση με τον ομόλογο μου, τον οποίο γνωρίζω όπως ξέρετε πολλά χρόνια, αλλά προς τούτο θα πρέπει να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και να έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Και βεβαίως, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων.

Ποια τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Στόλτενμπεργκ και τι σηματοδοτεί η συμφωνία στο NATO για μηχανισμό αποφυγής εντάσεων;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρόκειται για μία συμφωνία που αφορά σε μέτρα τεχνικού χαρακτήρα, στην οποία ρητά αναφέρεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Στις συζητήσεις με τον κ. Στόλτενμπεργκ τονίσαμε ότι η ελληνική πλευρά σταθερά υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου. Ωστόσο καταστήσαμε σαφές ότι οι απειλές πολέμου και οι συνεχείς προκλήσεις δεν προέρχονται από μια τρίτη χώρα, αλλά από ένα μέλος του NATO.

Επαναλάβαμε στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις πολλώ δε μάλλον όταν ένα μέλος στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον του άλλου, διότι έτσι πλήττονται η αξιοπιστία αλλά και η συνοχή της ίδιας της Συμμαχίας.

Τέλος, σημειώσαμε ότι τα μέτρα τεχνικού χαρακτήρα δεν επαρκούν από μόνα τους για την αποτροπή κρίσεων, όταν ένα από τα δύο μέρη δεν δεσμεύεται εξίσου στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, πράγμα που άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την προκλητική εμπλοκή της Τουρκίας σε όλες τις συγκρούσεις της ευρύτερης περιοχής μας.

Εκτιμάτε ότι μετά την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το πλαίσιο στις ευρωτουρκικές σχέσεις;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας είναι αμοιβαία επωφελής.

Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτή είναι ο οριστικός τερματισμός και η αποφυγή επανάληψης παρανόμων ενεργειών σε βάρος κρατών μελών, δηλαδή της Κύπρου και της Ελλάδας, έναντι των οποίων η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Εφόσον αυτή η αιρεσιμότητα τηρείται, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αναπτύξει μια θετική ατζέντα στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Διαφορετικά, όλα τα εργαλεία που έχει η Ένωση είναι διαθέσιμα. Συνεπώς, εναπόκειται στην Τουρκία ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει.

Οι κυρώσεις παραμένουν τελικά πάνω στο τραπέζι της Ε.Ε.; Ποια θα είναι η διαδικασία ενεργοποίησης τους σε περίπτωση που επαναληφθούν μονομερείς προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι κυρώσεις όχι μόνο παραμένουν στο τραπέζι αλλά παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς γίνεται ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου, στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούν σε κυρώσεις. Αν μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία δεν έχει δώσει απτά δείγματα αποκλιμάκωσης και συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα