spot_img
12.2 C
London
ΑρχικήΤσιάρας: «Νέα ρύθμιση θα επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα τη διάταξη στέρησης πολιτικών...

Τσιάρας: «Νέα ρύθμιση θα επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα τη διάταξη στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες»

Ο Κ. Τσιάρας εξήγησε ποια είναι τα κωλύματα στην παρέμβαση που θέλει να κάνει στην εκλογική νομοθεσία για τα πολιτικά δικαιώματα
Νέα ρύθμιση που θα επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα τη διάταξη στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες, ανακοίνωσε ότι είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τη Δίκη της Χρυσής Αυγής και το γεγονός ότι οι καταδικασμένοι, χάρη στην απόφαση επί ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούν πολιτικά δικαιώματα και μπορούν να μετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ.Τσιάρας βέβαια, εξήγησε ότι δεν αρκεί η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, καθώς «θα ίσχυε ο ευμενέστερος νόμος και θα υπήρχε και σύγκρουση με το άρθρο 51 του Συντάγματος, που κάνει λόγο για αμετάκλητη δικαστική απόφαση».

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την αφαίρεση της σχετικής διάταξης και ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής δικάζονται σύμφωνα με τον ηπιότερο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ακόμα και αν η παρούσα κυβέρνηση θεσμοθετήσει αυστηρότερες ποινές έως ότου υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη».

Για να συνεχίσει: «Όσοι προτείνουν αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας με εισαγωγή κωλυμάτων οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Σύνταγμα απαιτεί τελεσίδικη απόφαση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον νέο Ποινικό Κώδικα τόσο η ΝΔ όσο και ο νομικός κόσμος υπογράμμιζε ότι οι επιπτώσεις για την δίκη της Χρυσής Αυγής θα είναι καταλυτικές καθώς όποιες αλλαγές και αν έρχονταν στην πορεία δεν θα είχαν αντίκρισμα καθώς ισχύει ο ευμενέστερος νόμος».

Ο κ.Τσιάρας προναήγγειλε ολοκληρωμένη άρτια ρύθμιση: «Από εκεί και πέρα συστήσαμε επιτροπή παρακολούθησης ποινικού κώδικα τα μέλη της οποίας μας πρότειναν να επανέλθουν οι παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Θα έρθει ολοκληρωμένη άρτια ρύθμιση από την επιτροπή παρακολούθηση ποινικού κώδικα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Για να κλείσει απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Για να τελειώνουμε εσείς είστε αυτοί που με την αλλαγή ποινικού κώδικα δώσατε το παράθυρο. Δεν ακούσατε τις προειδοποιήσεις και έρχεστε υποκριτικά να προτείνετε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ισχύει ο ευμενέστερος νόμος. Τα κωλύματα που μπαίνουν στον εκλογικό νόμο είναι συναπτόμενα με τις ποινικές διατάξεις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία αυτή η παρέμβαση συμπαρασύρει και άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Δεν είναι τόσο απλό. Γι αυτό και πρέπει να δείξουμε για μια ακόμα φορά σοβαρότητα και ευθύνη».

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα