spot_img
10.1 C
London
ΑρχικήΤσιόδρας-Ειδική Εκδήλωση: «Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν...

Τσιόδρας-Ειδική Εκδήλωση: «Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο»

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας όπως η γρίπη, ο νέος κορονοϊός (SARS-Cov-2) και οι παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2020-2021 δόθηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέσω τηλεδιάσκεψης και ταυτόχρονης απευθείας μετάδοσης μέσω live streaming.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Έγινε ειδική αναφορά στη σημασία των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπης και στον νέο κορονοϊό, με ειδική αναφορά, επίσης, στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά.

Τι σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Παρουσίαση για τα τελευταία παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα έκανε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο, με επίκεντρο την Αμερικανική ήπειρο (κυρίως Λατινική Αμερική και την Ασία (κυρίως Ινδία)”.

“Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη που σε κάποιες χώρες φαίνεται να είναι ένα πραγματικό 2ο κύμα και ανάκαμψη της επιδημίας. Η πορεία της πανδημίας μάλλον υποκατραγράφεται στην Αφρικανική ήπειρο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Η παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία.

Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου. Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο” τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα