Microsoft: Eπένδυση 1 δις ευρώ – Φτιάχνει data center στην Ελλάδα

0
12

Σήμερα στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, όπου θα παρουσιαστεί μία νέα επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας .

Πρόκειται για ένα data center του αμερικανικού κολοσσού, μια επένδυση που κατά πληροφορίες θα αγγίζει συνολικά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Για το ιστορικό της επένδυσης

Οι κ. Μητσοτάκης και Σμιθ συναντήθηκαν τελευταία φορά την περασμένη εβδομάδα, στα αποκαλυπτήρια του έργου αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τα «θεμέλια» όμως για την επένδυση αυτή είχαν μπει τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός, στη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Εκεί συζητήθηκε για πρώτη φορά η πιθανότητα το επόμενο data center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα.

Όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση εκείνη, με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, η δυνατότητα τροφοδότησης του data center με πράσινη ενέργεια είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Microsoft.

Ένα μήνα αργότερα, οι δύο άνδρες τα είπαν ξανά από κοντά, στην Αθήνα αυτή τη φορά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον κ. Smith τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν σε πολλούς τομείς με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξημένες επενδύσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τη Microsoft στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση που είχαν αναφέρθηκαν στους τρόπους με τους οποίους η Microsoft θα μπορούσε να συμβάλλει στις προσπάθειες ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία μέσω επενδύσεων στη χώρα μας. Συζήτησαν ακόμη για τις δυνατότητες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβάθμισης της εκπαίδευσης μέσα από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές.

Οι δωρεές

Ακολούθησαν μια σειρά από δωρεές, αλλά και επενδύσεις της Microsoft στη χώρα μας, μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Ο κολοσσός στην παγκόσμια αγορά ψηφιακών τεχνολογιών αγόρασε την ελληνική Softomotive, εταιρία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών σε επιχειρήσεις. Το ποσό της επένδυσης σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τη Microsoft, δημιούργησε την πλατφόρμα extra Milers για τον προσβάσιμο τουρισμό για ΑΜΕΑ σε τρεις ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς, ως πιλότος προσβάσιμου τουρισμού και ψηφιακής ανάπτυξης των τουριστικών προορισμών ως πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης προορισμών.

Η αμερικανική εταιρία προσέφερε δωρεάν την ηλεκτρονική της πλατφόρμα στο Υπουργείο Παιδείας, για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων και εξ αποστάσεως διδασκαλία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Προχώρησε επίσης σε μια σημαντική χορηγία για την αρχαία Ολυμπία, δημιουργώντας μία εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στον επισκέπτη να βλέπει τα μνημεία αναστηλωμένα, δηλαδή όπως ήταν αρχικά, καθώς περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο.

Στη συνάντηση το Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Μπραντ Σμιθ είπε ότι η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις τεχνολογικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Είχε ήδη διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του. Οι συζητήσεις τους επόμενους μήνες με τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, αλλά και με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν τακτικές και απαιτητικές και έφεραν τελικά το αποτέλεσμα που παρουσιάζεται σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here