spot_img
4.4 C
London
ΑρχικήΚαταγγέλλει την απόφαση για την επέκταση του εργαλείου της επιστολικής ψήφου ο...

Καταγγέλλει την απόφαση για την επέκταση του εργαλείου της επιστολικής ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ

Απόπειρα θεσμικής κατάχρησης «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τα μέτρα που λαμβάνει η Βουλή για την αποφυγή συγχρωτισμού και για την προστασία βουλευτών και εργαζόμενων από την πανδημία.

Αυτή τη φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την επέκταση του εργαλείου της επιστολικής ψήφου ώστε να ψηφίζουν εξ αποστάσεως και με υγειονομική ασφάλεια οι βουλευτές επαρχίας.

Όπως υποστηρίζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η επέκταση της επιστολικής ψήφου έχει απώτερο σκοπό την επιβολή «κομματικής πειθαρχίας» στους βουλευτής της ΝΔ ενόψει της κύρωσης των μνημονίων κατανόησης με τη Βόρειο Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν: «Με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή, όλοι οι Βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πόσο διαβλητή είναι η διαδικασία της επιστολικής ψηφοφορίας που προβλέπει ο νέος Κανονισμός της Βουλής.

Η ΝΔ στην προσπάθειά της να αποφύγει ένα καινούργιο κοινοβουλευτικό φιάσκο, όπως αυτό στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, μεθόδευσε μέσω της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Κι αυτό ενώ αρχικά, είχε γίνει ομοφώνως δεκτή τόσο από την κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και από τα άλλα κόμματα η εξ αποστάσεως ψήφος με ηλεκτρονικά μέσα, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, η μόνη σύγχρονη διαδικασία με εχέγγυα που μπορεί να εξασφαλίσει το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.

Αντ’ αυτού η ΝΔ, προφασιζόμενη τεχνικά θέματα, αιφνιδιαστικά άλλαξε στάση, προκρίνοντας την απαρχαιωμένη και διαβλητή διαδικασία της επιστολικής ψήφου, με προφανή στόχο την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας και τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής της ομάδας, με κάθε μέσο, σε βάρος της ελευθερίας ψήφου των Βουλευτών και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι το Μαξίμου τρέμει την ψηφοφορία για τα τρία Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, παίζει καθυστερήσεις με την οφειλόμενη προς τον ελληνικό λαό «Συγγνώμη» και δεν διστάζει για μια ακόμη φορά να καταχραστεί τους Θεσμούς για να εξυπηρετήσει τον κομματικό του σχεδιασμό».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού εως και 1.000 ατόμων στο κοινοβούλιο (300 βουλευτές, συνεργάτες τους, αστυνομικοί συνοδοί κ.α.) που συνήθως παρατηρούνται στις ονομαστικές ψηφοφορίες. Να σημειωθεί ότι έγινε προσπάθεια για τεχνική κάλυψη του ζητήματος με live συνδέσεις και «ζωντανή» συμμετοχή των βουλευτών στις ψηφοφορίες μέσω ψηφιακής πλατφόρμας αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα δεν ανταποκρίθηκε.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες καταγγελίες είχε εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας όταν και τότε η Βουλή αποφάσισε την διεξαγωγή συνεδριάσεων με περιορισμένο αριθμό βουλευτών.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα