spot_img
10.1 C
London
ΑρχικήΜείον… το «ταμείον» τουρισμού της χώρας: «Βούλιαξαν» τα νούμερα

Μείον… το «ταμείον» τουρισμού της χώρας: «Βούλιαξαν» τα νούμερα

Η “βαριά βιομηχανία” της χώρας έχασε τον αγώνα της χρονιάς κόντρα στον φονικό ιό με τα έσοδα και τις αφίξεις να κάνουν βουτιά το 2020 έναντι του 2019, όπου τα επίσημα στοιχεία έδειξαν σημαντική αύξηση εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά. Τα στοιχεία που έδωσε στο υπουργικό συμβούλιο και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης είναι ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο γ’ τρίμηνο του 2020 τη χώρα μας επισκέφτηκαν περίπου 3,9 εκατομμύρια τουρίστες. Τι σημαίνει αυτό το νούμερο; Πτώση 78% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσο για τα έσοδα και εκεί αναμένεται να σημειωθεί βουτιά. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με μείωση εσόδων από το τουρισμό περίπου 80%. Αυτό μεταφράζεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με εκείνα του 2019 που ήταν 18,15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται πως ανήσυχος για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας είχε παρουσιαστεί στο μήνυμά του κατά την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος κάνοντας λόγο για πάλη με τον ιό στην εντατική.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του ανέφερε ότι «στη χώρα μας η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι χρειάζεται επιτακτικά να «χτίσουμε» νέες αντοχές και να δημιουργήσουμε ασφαλιστικές δικλείδες για να επιβιώσουμε.

Με το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που προκαλεί η πρωτόγνωρη κατάσταση οι προσδοκίες ψαλιδίζονται και ο ελληνικός τουρισμός παλεύει με τον ιό «στην εντατική», μαζί με τις ελπίδες για επάνοδο της αγοράς. Αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει!

Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο καθοριστικοί για την πορεία του κλάδου. Ναι, ο δρόμος δε θα είναι εύκολος… Εάν όμως δε λάβουμε γενναία βιώσιμα μέτρα, μοιραία μπορεί να οδηγηθούμε μέχρι και στην κατάρρευση του «αιμοδότη» της ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια να έχουμε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην απασχόληση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Οι δραματικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία επιβάλλεται να μας κρατούν σε εγρήγορση, τόσο συλλογικά, όσο και εθνικά και ευρωπαϊκά. Αλλιώς, αρκετές επιχειρήσεις δε θα κατορθώσουν να φτάσουν έως το 2021».

Η καραντίνα έπληξε μετακινήσεις και εισπράξεις

Όπως ήταν αναμενόμενο η καραντίνα μετά τον Μάρτιο που επιβλήθηκε στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως έπληξε τον τουρισμό και τις μετακινήσεις. Οι εισπράξεις μειώθηκαν περίπου 95%, ενώ με το σταδιακό άνοιγμα της χώρας η κατάσταση έδειξε κάποια βελτίωση χωρίς, ωστόσο, να φθάσει σε καμία περίπτωση στα περσινά δεδομένα. Τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, με ετήσια μείωση 84,4%, ενώ τον Αύγουστο τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 1,6 δισ. ευρώ με πτώση περίπου 60%. Με αυτό το δεδομένο, η εκτίμηση του υπουργού Τουρισμού είναι ότι «ως το τέλους του έτους θα κλείσουμε τη χρονιά αναπληρώνοντας περίπου το 20% των εσόδων του 2019».

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, με βάση τα όσα αναφέρουν οι φόρμες PLF, στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 3,9 εκατ. ευρώ τουρίστες.

Οι τουριστικές εισπράξεις του 2020 θα διαμορφωθούν στο 20% των περυσινών, έτος κατά το οποίο είχαν φθάσει τα 18,2 δισ. ευρώ. Σ’ αυτόν τον αριθμό, βέβαια, πρέπει να συνυπολογίσουμε παραδοσιακές αγορές που έμειναν κλειστές, όπως Οι τουριστικές εισπράξεις του 2020 θα διαμορφωθούν στο 20% των περυσινών, έτος κατά το οποίο είχαν φθάσει τα 18,2 δισ. ευρώ.

Μειωμένες αεροπορικές και οδικές αφίξεις

Ο κορονοϊός και ο φόβος για τον ιό μείωσαν αεροπορικές και οδικές αφίξεις στη χώρα μας και αυτό φαίνεται στους αριθμούς. Μέχρι τον Ιούνιο υπήρχε μείωση περίπου 80%, ενώ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου περίπου 60%.

Όσο για τον Σεπτέμβριο που ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών, η πτώση θα αγγίξει το 70% έναντι των αριθμών που καταγράφηκαν το 2019. Έτσι με απλά λόγια οι αφίξεις, σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν ανέλθει στις 3,3 εκατομμύρια.

Μείωση καταγράφηκε και στις οδικές αφίξεις που παραδοσιακά κινούνταν σε υψηλούς αριθμούς και δη από όμορες χώρες και την ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν ξεπέρασαν τις 500.000 με πρώτη σε αφίξεις Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία να τιμούν τη χώρα μας.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα