spot_img
4.4 C
London
ΑρχικήΑυθαίρετα: Λήγουν οι προθεσμίες – Παράταση ζητούν ΤΕΕ και ΠΟΜΙΔΑ

Αυθαίρετα: Λήγουν οι προθεσμίες – Παράταση ζητούν ΤΕΕ και ΠΟΜΙΔΑ

Λήγει σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την τακτοποιηση των αυθαιρέτων.

Το ΥΠΕΝ προ ημερών προειδοποίησε ότι δεν συντρέχει λόγος για νέα παράταση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5, δηλαδή κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κ.όκ.

Για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες.

Μια ημέρα προ της εκπνοής της προθεσμίας για τα αυθαίρετα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός απέστειλε επιστολή στον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, στον αρμόδιο υφυπουργό θεμάτων Πολεοδομίας Δημήτρη Οικονόμου και στον υπουργό που έχει την αρμοδιότητα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο κ. Στασινός στην επιστολή του ζητά «να ανακοινώσετε, έστω την ύστατη στιγμή, σήμερα, που λήγουν οι σχετικές προθεσμίες, παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων του νόμων 4495 και 4178» τονίζοντας ότι θα δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 όσοι και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σε δική της επιστολή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνει ότι «η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα μας και οι πολίτες της κατά την τρέχουσα χρονιά, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την πραγματική αδυναμία των επαγγελματιών (μηχανικών, φοροτεχνικών, νομικών) που χειρίζονται τα θέματα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας -λόγω και της υπερφόρτωσης ή και διακοπής λειτουργίας των αντίστοιχων ηλεκτρονικών πλατφορμών- να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, επιβάλλει την άμεση παράταση των νομοθετημένων προθεσμιών για διάφορα ζωτικά θέματα της αρμοδιότητάς σας που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας μας, όπως και την παράταση λειτουργίας των αντίστοιχων ηλεκτρονικών πλατφορμών».

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει:

«Πρέπει να παραταθεί μέχρι την 31.12.2020 η προθεσμία νομιμοποίησης κάθε είδους αυθαιρέτων και στη συνέχεια στην κατηγορία 5 να παραμείνουν μόνον τα πραγματικά μεγάλα και ανεξάρτητα αυθαίρετα, και όχι μικροπαραβάσεις σε αδειοδοτημένα κτίρια, φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών σε χώρους με μικρό ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο.»

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα