Στόλτενμπεργκ-Ελληνοτουρκικά: «Οι τεχνικές συζητήσεις του ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν στην επίλυση»

0
16
epa06366416 North Atlantic Treaty Organization (NATO) Secretary General Jens Stoltenberg speaks at a news conference, at the NATO headquarters in Brussels, Belgium, 04 December 2017. Stoltenberg briefed the media on the upcoming Meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs on 05 and 06 December 2017 in Brussels. EPA/JULIEN WARNAND

Για τα ελληνοτουρκιά ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Γενς Στολτεμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και μία από τις ερωτήσεις αφορούσε στην ένταση που επικράτησε στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι “ανησυχούμε για τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ” και πρόσθεσε ότι “το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει να φέρει κοντά δύο πολύτιμους συμμάχους ώστε να καθίσουν και να δουν πώς μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό που αποκαλούμε στρατιωτικούς μηχανισμούς αποκλιμάκωσης”.

Όπως τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, “αυτό έχει να κάνει με το πώς θα διασφαλίσουμε ότι τα πλοία, τα αεροπλάνα διατηρούν την απαραίτητη απόσταση, συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο. Έτσι, αποτρέπουμε, αποφεύγουμε συμβάντα και ατυχήματα. Και υπάρχουν πάντα κίνδυνοι όταν έχουμε τόσα πολλά πλοία στο ίδιο μέρος στην ίδια περιοχή”

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης, σύμφωνα με τον Σκάϊ, ότι οι πρόσφατες συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδήγησαν στην έναρξη των “τεχνικών στρατιωτικών συζητήσεων”. “Ελπίζω ότι, αν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, να θεσπίσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των γερμανικών προσπαθειών για διευκόλυνση των συνομιλιών για το βασικό κύριο πρόβλημα,”

“Έτσι, υπάρχει συνεχής δουλειά εδώ στο ΝΑΤΟ. Η αποκλιμάκωση είναι από μόνη της σημαντική. Μειώνει τους κινδύνους, τα περιστατικά και τα ατυχήματα. Και ελπίζουμε ότι μπορεί επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Γερμανίας να αντιμετωπίσει το υποκείμενο κύριο πρόβλημα”, πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here