Ν. Χαρδαλιάς: «Σημαντική η αύξηση κρουσμάτων – Κανένας εφησυχασμός»

0
12

Για «σημαντική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό» μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Τόνισε δε εκ νέου πως «το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί».

Θα ζούμε με τον ιό, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «έχουμε κερδίσει χρόνο, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται, είναι καθημερινός, δύσκολος».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από χώρες ανάλογου πληθυσμιακού μεγέθους, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

Ενημέρωσε δε πως θα αξιοποιηθούν ξενοδοχεία για την καραντίνα ασυμπτωματικών ασθενών που τώρα φιλοξενούνται σε νοσοκομεία, με στόχο αυτά να αποσυμφορηθούν.

Για την εικόνα στα σχολεία, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία πανελλαδικά. Όπως είπε, 93 από αυτά τα 123 σχολεία βρίσκονται στην Αττική.

Σχετικά με τον τον δήμο Ευρώτα Λακωνίας, έκανε γνωστό πως στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς, και όχι μόνο, εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, με βάση τα στοιχεία έως και την περασμένη Κυριακή, ενεργά στην Ελλάδα είναι τώρα 5.379 κρούσματα. Άλλοι 9.793 ασθενείς ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ 1.893 πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο.

Όπως συνέχισε, 1.405 είναι τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από 1ης Ιουλίου έως 27 Σεπτεμβρίου στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν γίνει 569.212 στοχευμένα τεστ Covid-19.

Στο ίδιο διάστημα, για την τήρηση των μέτρων έγιναν 352.640 έλεγχοι σε όλη τη χώρα και διαπιστώθηκαν 12.814 παραβάσεις, ποσοστό 3,6%. Επιβλήθηκαν 13.991 πρόστιμα, συνολικού ύψους 5.810.480 ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας συνολικά 4.290 ημερών για μη σωστή αναλογία ατόνων ανά τετραγωνικό μέτρο και 444 ημερών για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 101 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και βεβαιώθηκαν 20 παραβάσεις, γιατις οποίες επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα, συνολικού ύψους 92.000 ευρώ.

Τέλος, ελέγχθηκαν και 11 σχολεία, όπου δεν διαπιστώθηκε παράβαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here