Ποιοι είναι απαραίτητο να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

0
10

Στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τις προτεραιότητες ως προς τη διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου, παρατηρείται διάταση απόψεων ανάμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις συστάσεις των Ελλήνων ειδικών. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας, συντάσσεται, πάντως, με τη θέση του ΠΟΥ, εμφανίζεται δηλαδή υπέρ της άποψης που θέλει τον εμβολιασμό να γίνεται κατά προτεραιότητα και σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

«Πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά κάτω των πέντε ετών ή εκείνα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις» διεμήνυσε, στο protothema.gr, ο κ. Νταλούκας, τονίζοντας ότι τα παιδιά που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή κλίμακα θεωρούνται ευπαθής ομάδα, καθώς κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό της γρίπης από τον παιδικό σταθμό όπου συγχρωτίζονται με άλλα παιδιά.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα πρέπει να αφορά, συγκεκριμένα, σε παιδιά από έξι μηνών και άνω.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί, όπως επισημαίνει ο κ. Νταλούκας, είναι το γεγονός ότι τα παιδιά που προσβάλλονται από κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικά οπότε μπορεί εύκολα να υπάρξει συννοσηρότητα με τον ιό της γρίπης. «Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα παιδιά κολλάνε και διασπείρουν τον ιό στους μεγάλους», προσέθεσε.

Ο εμβολιασμός για τους ιούς της γρίπης πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που έχει ως εξής:

Ηλικιωμένα άτομα

Χρονίως πάσχοντες

Έγκυοι

Παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρόνων

Ανοσοκατασταλμένοι

Εργαζόμενοι υγείας

Στην Ελλάδα οι συστάσεις για τα παιδιά δεν ταυτίζονται με εκείνες του ΠΟΥ. Κάθε χώρα λαμβάνει υπόψη της τις συστάσεις του ΠΟΥ και στη συνέχεια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαράσσει τη δική της επιστημονική πρόταση πάνω στους άξονες του Οργανισμού.

«Τις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης», ανακοίνωσαν οι ειδικοί, στη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχουν εξασφαλιστεί 4,2 εκατ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here