spot_img
6.4 C
London
ΑρχικήΚορονοϊός: Συναγερμός στην Αττική – Διπλάσιοι οι διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Αττική – Διπλάσιοι οι διασωληνωμένοι

Στο «κόκκινο» παρέμεινε και χθες, Τετάρτη, το λεκανοπέδιο, καθώς από τα 358 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 194 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει «κλειδώσει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε περισσότερα από 300 κρούσματα στην επικράτεια, με την Αττική να καταγράφει καθημερινά τις περισσότερες μολύνσεις.

Παράλληλα, τους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα το στοιχείο του διπλασιασμού των διασωληνωμένων μέσα σε 20 μόλις ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ΜΕΘ και τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε 37 ασθενείς διασωλημένους με λοίμωξη Covid-19 και πλέον ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί σε 73.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο έχουν ανακοινωθεί παραπάνω από 90 θάνατοι, ενώ είναι βέβαιο πως ο συγκεκριμένος μήνας θα καταρρίψει την αρνητική «πρωτιά» του περασμένου Απριλίου, όταν είχαν καταγραφεί 91 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σύψα, η Ελλάδα και η Αττική «είναι στην ”πορτοκαλί” φάση της επιδημίας. Το επόμενο βήμα είναι το ”κόκκινο”, που σημαίνει lockdown», είπε, εξηγώντας πως, αντί να συζητούμε για το lockdown, θα πρέπει «να εστιάσουμε στο πώς θα το αποτρέψουμε», δηλαδή αποφεύγοντας τον συνωστισμό, φορώντας μάσκες, πλένοντας χέρια κ.ο.κ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 7 με 10 ημέρες από σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο αποδίδουν τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική. «Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα», είπε.

Παράλληλα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown στην Αττική. «Γίνεται κάθε προσπάθεια για να μη συμβεί αυτό. Πήραμε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown.

Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπ’ όψιν μας. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο ”κόκκινο”, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων», επισήμανε ο κ. Γώγος.

«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε πού πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γώγος.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, εκτός από τα κρούσματα, ανακοινώθηκε ότι 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σε σχεδόν δραματικό τόνο, είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία, πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει». Αμέσως μετά, ο κ. Σύψας τόνισε για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής:

αύξηση κρουσμάτων

θάνατοι

εισαγωγές στα νοσοκομεία

διασωληνώσεις

κάλυψη κλινών ΜΕΘ

ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά

δείκτης R

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις ΜΕΘ στην Αττική. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δήλωσή της, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Χθες, 23/09/20, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%.

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα