spot_img
7.9 C
London
ΑρχικήΦίλης: «Θα ανέβει η στάθμη έντασης με την Τουρκία – Ωστόσο, δεν...

Φίλης: «Θα ανέβει η στάθμη έντασης με την Τουρκία – Ωστόσο, δεν θα παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα (Video)

Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν θα σταθμίσει τη στάση της Ευρώπης και το γεγονός ότι εξαρτάται από αυτήν, σε πολύ μεγάλο βαθμό η τουρκική οικονομία και, ως εκ τούτου, θα πάει σε θερμό επεισόδιο, εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσων

 «Η λογική λέει ότι εάν ο πρόεδρος Ερντογάν σταθμίσει τα δεδομένα, και δει ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη και εφόσον η Ευρώπη εξακολουθεί να στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς αυτόν, θα λογίσει αυτή την κατάσταση και δεν θα πάει σε μια κίνηση η οποία θα παραβιάσει ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, όπως επιχείρησε πριν 15 ημέρες» .

Αυτό εκτίμησε ο κ. Φίλης, ο οποίος είπε ότι δεν αποκλείεται τελικά ο Ερντογάν να τηρήσει τελικά, μια πιο μετριοπαθή στάση.

Κι αυτό, γιατί αν πράξει το αντίθετο, θα προκαλέσει μια αντίδραση από πλευράς Ευρώπης και κυρώσεις ενδεχομένως, οι οποίες θα είναι «με δόντια» και όχι κυρώσεις- χάδι όπως επιβλήθηκαν προς ώρας για την αντίστοιχη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. 

Ο διεθνολόγος κρίνει πως η στάθμη της έντασης θα ανέβει το προσεχές διάστημα, με τον Τούρκο πρόεδρο να είναι μάλλον απίθανο για την ώρα, υπό την πίεση του Βερολίνου, να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Την ίδια ώρα ωστόσο, μάλλον απίθανο είναι να δούμε από πλευράς Τουρκίας και ένα θερμό επεισόδιο.

«Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, είναι παγιδευμένος σε αυτή την ρητορική που έχει αλλά δεν θεωρώ επίσης να έχουμε μια κίνηση υψηλής έντασης από πλευράς Τουρκίας. Θα παραμείνει σε ένταση η οποία θα είναι ελεγχόμενη» είπε χαρακτηριστικά ο κος Φίλης επισημαίνοντας εντούτοις πως  «μέσα στο παιχνίδι» θα πρέπει να θεωρηθεί και μια ενδεχόμενη απόφαση του, να προχωρήσει σε μια απονενοημένη κίνηση, πιεσμένος από την οικονομία της χώρας του.

Απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσο η Αθήνα έπρεπε να περιμένει μέχρι το τέλος Αυγούστου, και να κάτσει στο «τραπέζι του διαλόγου» με την Άγκυρα προτού προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο Διευθυντής του ΙΔΙΣ, εκτιμά πως πράξαμε ορθώς γιατί εν τέλει Ελλάδα και Τουρκία αντιλαμβάνονταν διαφορετικά την έννοια «moratorium ενεργειών».

«Η Τουρκία εννοούσε ένα moratorium διπλωματικών ενεργειών, η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποδεχτεί κάτι τέτοιο» τονίζει.

Και εξηγεί ότι  εκκινούσαν διερευνητικές και αυτές οδηγούσαν κάποια στιγμή σε διαπραγμάτευση με μια συμφωνία όπως το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» στο τραπέζι και την χώρα μας να μην έχει να αντιπαραβάλει κάτι, τότε η διαπραγματευτική μας θέση θα ήταν αδύναμη.

Παρακολουθείστε το video του ΣΚΑΪ

spot_img

latest articles

explore more

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελλάδα Τώρα